A Zalai Földrajzi Társaságról


Köszöntjük a Magyar Földrajzi Társaság Zalai Osztályának honlapján!

Immár két évtizede, hogy 2000 májusában, gyönyörű természeti környezetben, a szlovéniai Bohinji-tó partján zalai földrajzosok, illetve a geográfia és az utazások iránt érdeklődők megalapítottuk a a Magyar Földrajzi Társaság Zalai Osztályát. Azóta rengeteg előadást, kiállítást, valamint évente több bel- és külföldi szakmai tanulmányutat bonyolítunk le.

Akkor ott, Bohinjban még alig húszan voltunk, azóta sokan csatlakoztak hozzánk, ki tagként, ki szimpatizánsként. A Magyar Földrajzi Társaság egyik legnagyobb taglétszámmal rendelkező osztálya lettünk, de további több száz szimpatizánsunk is van, akik meghallgatják előadásainkat, illetve velünk együtt jönnek felfedezni a természeti és kulturális értékeket.

„A hosszú évek óta értékes és jelentős szakmai programokat szervező” Zalai Osztályunk 2010-ben elnyerte a Magyar Földrajzi Társaság „A FÖLDRAJZ NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT” VÁNDORDÍJÁT!

Osztályunk célja továbbra is, hogy azon zalaiaknak, akik a földrajzzal foglalkoznak, vagy csak kedvtelésből érdeklődnek a geográfia iránt, legyen rendszeres lehetőségük találkozni, megismerkedni. További cél, hogy elméleti ismereteinket előadások, utazások keretében bővítsük, gyakorlati tapasztalatokkal kiegészítsük.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy megyénk fiataljai minél jobban megismerjék szülőföldjüket, Zala természeti és kulturális örökségét, hagyományait. Ezért számukra is igyekszünk programot biztosítani, vetélkedőket, versenyeket szervezünk. Közülük kiemelendő A HÓD NAPJA természetjáró verseny és túra, amelyet az egykori Zala vármegye diákjai számára (beleértve a Lendva-vidék iskoláit is), hagyományosan a Hód tanösvényen bonyolítunk le. Célunk, hogy az esemény minden év június első hetében egyre inkább a természetkedvelő általános és középiskolás diákok, valamint tanáraik nagy találkozója legyen!

2016-os programtervezetünkben – az említett verseny mellett – az eddigiekhez hasonlóan ismeretterjesztő és – tanárok számára – továbbképzés jellegű előadások szerepelnek a zalai városokban. Valamint a hagyományokat folytatva, egy-egy egzotikus célponttal, földrajzilag rendkívül érdekes külföldi szakmai tanulmányúttal is szeretnénk biztosítani a természeti és kulturális értékek közvetlen megismerését.

Előadásainkra, utazásainkra minden érdeklődőt – tagságtól függetlenül – szeretettel várunk!

Dr. Gyuricza László
MFT Zalai Osztály
elnök
kandidátus, egyetemi docens
PTE Földrajzi Intézet, Pécs
7624 Pécs, Ifjúság útja 6.
Tel.: +36-20/9369-671
Fax: 72/225-879
E-mail: gyuricza@gamma.ttk.pte.hu

Benedek Miklós
MFT Zalai Osztály
titkár
Benedek Miklós címzetes igazgató, földrajz-biológia és természetismeret megyei szaktanácsadó, közoktatási és erdei iskolai szakértő
Zrínyi M. Ált. Iskola
8800 Nagykanizsa,
Zrínyi M. u. 38.
Tel: +36-30/411-3338
Fax: 93/311-169
E-mail: benedekmiklos@freemail.hu

Elismerés a Magyar Földrajzi Társaság Zalai Osztályának

A Magyar Földrajzi Társaság a “Földrajz népszerűsítéséért” vándordíjat alapított, amelyet először osztályunknak, “A hosszú évek óta értékes és jelentős szakmai programokat szervező Zalai Osztálynak adományozza.” A díjat a 2010. évi, Pécsett megtartott országos vándorgyűlésen Dr. Szabó József, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke adta át a zalai osztályelnöknek, Dr. Gyuricza Lászlónak.

no images were found

eXTReMe Tracker